Egyéb kategória

Mi az az ÁSZF?

Az ÁSZF, vagyis az általános szerződési feltételek olyan szerződéses rendelkezések, feltételek, melyeket egyoldalúan határoz meg az, aki kibocsátja az általános szerződési feltételeit. Vagyis a gyakorlatban ezt az eladó, szolgáltató, szállító állítja össze amikor tömeges, sok ember részére történő szolgáltatást nyújt. Ekkor ugyanis nem lehetséges, hogy minden egyes személlyel külön-külön tárgyalják meg a szerződési feltételeket.

Speciális fogyasztóvédelmi szabályoknak kell megfelelnie az általános szerződési feltételeknek. Ha mégis megsértik ezeket a szabályokat, akkor a fogyasztó jogosult arra, hogy bírósághoz forduljon.

Az ÁSZF-ben foglaltak csak akkor válnak valóban a szerződés részévé, ha azokat fogyasztóként meg is tudjuk ismerni. Vagyis követelmény, hogy ezeket a fogyasztók számára elérhető helyen kell közzétenni, például kifüggeszteni az üzletben, vagy a cég honlapján elhelyezni, vagy akár külön tájékoztatóként átadni. A lényeg, hogy ahhoz bárki könnyedén hozzáférhessen, azt megismerhesse. Fontos, hogy a szerződéskötés előtt megismerhessük ezeket a feltételeket és azokat el is fogadjuk. Ez az elfogadás lehet kifejezett, vagyis például ilyen tartalmú nyilatkozatot írunk alá, de történhet ráutaló magatartással is. Az ÁSZF megírásánál figyelni kell az egyértelműségre mert amennyiben ha a feltétel vagy megállapodás értelmezése nem egyértelmű, akkor azt a fogyasztó számára kedvezőbb értelmezés szerint kell alkalmazni.

A nagyon ritka eseteket leszámítva egy átlagos, jogász vagy hozzáértő szakértő (vagy esetleg laikus) által írt szabályzat vagy ÁSZF nem rendelkezik olyan szófordulatokkal, mondatszerkezettel, kifejezésekkel, humorral, amelyek a megfogalmazás, kifejezésmód egyéni, eredeti jellegét biztosítanák, így azt mondhatjuk, hogy szinte biztosan nem minősülnek szerzői műnek. Ebből eredően pedig az ilyen nem védett szabályzatok, ÁSZF-ek lemásolása, átvétele sem tekinthető szerzői jogsértésnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük